Bez dwóch zdań tort weselny jest najważniejszym wypiekiem na każdym weselu. Niektórzy powiedzą nawet, że jest on nawet ogólnie rzecz biorąc najważniejszym daniem spośród wszystkich. To taki symbol prawdziwego tradycyjnego wesela, który ma imponować i smakiem, i wyglądem.
Większość przyszłych par młodych skoncentruje się przede wszystkim właśnie na tej jego prezencji, a nie jest to do końca właściwe, bo przecież dobrze by również było, gdyby goście nie krzywili się podczas konsumpcji biszkoptowej masy. Jaki smak tortu okaże się zatem dobrym wyborem? Poniżej przedstawiamy te najpopularniejsze i najczęściej wybierane propozycje. Niemalże każda z nich będzie tym strzałem w dziesiątkę.
1. Tort waniliowy
Klasyka gatunku. W ostatnim czasie pojawia się na weselach (ale także i innych podobnych uroczystościach) częściej nawet niżeli tort czekoladowy. Jego delikatny smak przełamany nutą wanilii pozwala uraczyć podniebienie czymś słodkim, aczkolwiek nieprzymulającym. Minimalny dodatek alkoholu wspaniale komponuje się z tą słodyczą, zwłaszcza gdy duet zostaje uzupełnione dodatkową porcją białej czekolady, którą można pokryć cały tort z wierzchu. Doskonałą ozdobą dla czegoś takiego będą świeże owoce sezonowe.
Latem i wiosną warto sięgnąć po jagody bądź porzeczki. Ich ciemny głęboki kolor zostanie przepięknie wyeksponowany na czystym białym tle.
2. Tort śmietankowy
Wiele osób stawia go na równi z tortem waniliowym, jednakże gdyby cukiernicy o tym usłyszeli, na pewno złapaliby się za głowę, bo te dwa wypieki w żadnym wypadku nie są jednym i tym samym. Śmietankowe torty weselne nie będą mieć w sobie ani krzty wanilii czy nawet waniliowego ekstraktu. Zamiast tego otulą podniebienie swoją miękkością i delikatnością, a także nietypową jak na torty weselne lekkością.
Klasyczny śmietankowy tort nigdy nie będzie ciężki. Okaże się właśnie lekki niczym chmurka, dzięki czemu zostanie bez problemu zjedzony nawet po sutym i obfitym obiedzie. Warto tu jednak zaznaczyć, że śmietankowe wypieki zawsze najlepiej smakują na świeżo. Trzeba je zatem odpowiednio przechować do czasu, w którym pojawią się one na stole. W przeciwnym wypadku mogą utracić swój pierwotny głęboki smak.
3. Tort czekoladowy
Kolejna klasyka, jednakże tym razem będąca idealną propozycją dla typowych „słodyczożerców”. Torty czekoladowe są bardzo słodkie. Tego raczej nie można im odmówić i z tego trzeba zdawać sobie sprawę, bo jeżeli np. para młoda wie, że większość gości nie przepada za mocno cukrowymi przekąskami, raczej nie powinna serwować takiej czekoladowej bomby. W każdym innym przypadku będzie ona rewelacyjnym wyborem. Zwłaszcza jeśli zostanie przełamana czymś, co nada jej pewnej wytrawności i zdoła skontrastować się ze słodkim smakiem mlecznej czekolady. Do takich tortów doskonale pasują m.in. wiśnie, ale też truskawki oraz maliny. Niektórzy cukiernicy uzupełniają je również kawą. Jest to dobry pomysł, tyle tylko wymaga on jednak stworzenia oddzielnego tortu bez kofeiny dla dzieci.
4. Tort orzechowy
A jeśli nie czekolada, no to może orzech? Nie jest to aż tak często wybierany wariant, ale dzięki temu jest to wariant wciąż oryginalny, z pomocą którego można zaproponować gościom coś innego niż to, z czym mają do czynienia zazwyczaj. Torty weselne przeważnie są jednak albo śmietankowe, albo czekoladowe, albo waniliowe. Te orzechowe stają się więc pewnego rodzaju zaskoczeniem dla podniebienia, a jest to zaskoczenie bardzo miłe, bo zdecydowanie smakują one wyjątkowo. To, na co trzeba jednak zwrócić uwagę, to cena wypieku. Jako że orzechy same w sobie są już drogie, wykonywane z nich torty też zawsze będą droższe od tych waniliowych czy czekoladowych. Jeżeli jednak nie jest to dla pary młodej żadnym problemem, zdecydowanie może ona pójść w tym kierunku.
Raczej tego nie pożałuje. Klasyczny i elegancki tort weselny o smaku orzechowym będzie ciekawą i w pewien sposób wykwintną propozycją słodyczy.